För en tid sedan kom det in en kund i vår butik i Norra Vram. Hon hade precis köpt en hus i Bjuv som ligger ca 3 km från oss.

På 50-talet byggdes det en husgrupp i Bjuv av den världsberömda danska arkitekten Jörn Utzon.

Jag vet inte riktigt hur det kom sig att det blev just här i Bjuv som dessa fantastiska hus byggdes men så blev det och husen  stod klara 1958. De är byggda i vinkel med en trevlig innergård som omges av en mur. Pulpettaken faller mot gårdssidan där också de flesta fönster finns. Invändigt har den ena huskroppen full takhöjd vilket innebär nästan 4 m. En rejäl murad skorsten finns så klart. Många av de som köpte husen som nya har bott kvar enda till nu och många av dem som köper husen nu vill gärna sätta in en kamin i befintlig skorsten.

Då kommer vi och förbereder skorstenen med en rostfri slang som sedan kopplas ihop med kamin och anslutningsrör. Det brukar ta en dag att få allt på plats, när sedan installationen är besiktigad kommer vi ut och tänder upp och går igenom eldningsteknik med kunden.

När Agneta kom in i butiken visste hon inte riktigt hur man går tillväga när man vill få en kamin installerad i sitt hus.

Vi hjälpte henne att fylla i bygganmälan och skicka in till kommunen. Det tog bara några dagar att få den registrerad så att jobbet kunde utföras. När installationen var klar ringde Agneta besiktningsmannen som kunde komma och besiktiga anläggningen redan nästa dag. Han mailade sedan över protokollet till Agneta och hon bifogade denna handling till slutintyget som skickades till kommunen. Nu vet kommunen om att där finns en kamin som ska sotas enligt lag vart 4 år. Agneta kan sköta sotningen själv om hon vill men då måste hon gå en kurs som kommunen annordnar.