ANNA ALVARSDOTTER PÅ STATIONNORD OM VEDUGN

Vi har i sommar bekantat oss riktigt rejält med en vedeldad bakugn.
Ja faktiskt en sån som användes mycket förr i tiden och som vi ofta ser på utlandsresor till Frankrike, Italien och Grekland.
En relativt stor ugn med sten i botten där veden läggs rakt in i ugnen och tänds på. Vänta en stund fös sedan elden mot sidan av ugnen och sen baka, grilla, gratinera eller röka. Användningsområdena är oändliga och smaken blir underbar.
Ugnen har en inbyggd termometer vilket är bra för olika tillagningssätt kräver olika temperatur.

Tex när vi gör pizza så är ca 325 grader perfekt. Gör gärna en rejäl sats med deg och portionera upp den och ha i kylskåpet. Vi har provat olika typer av mjöl och kommit fram till att durumvete, helst ekologiskt, blir allra godast. Kavla ut degen så tunt som möjligt placera den på en pizzaspade som man får med ugnen och sen massor med hemlagad tomatsås och ost av olika slag. Vill man så kan man ha någon slag kött men egentligen är det inte alls nödvändigt. Däremot lite nyskördad chili på toppen av pizzan precis när den kommer ut ur ugnen är supergott.

Vi grillar mycket i denna ugn, dels går det snabbt och smaken blir något helt annat än i vanlig grill.
Samma tillvägagångsätt som vid bak, tänd upp en vanlig brasa med ved mitt inne i ugnen, när temperaturen är uppe i 200 grader fungerar det bra att grilla. Då föser vi elden åt sidan och ställer in ett grillgaller i gjutjärn inne i ugnen. Vänta 10 min till gallret är ordentligt upphettat och lägg sedan på det du vill grilla. Eftersom hela ugnen är varm behöver du egentligen inte vända på köttet, det blir genomgrillat och får fin färg runt om. Hela proceduren tar inte lång tid och köttet behåller sin saftighet. Under tiden kan brasan vid sidan om hållas igång både för mys och för att hålla temperaturen uppe på ugnen. Ibland stänger vi luckan helt de sista minuterna då får vi den där härliga röksmaken som är så gott på tex revbensspjäll.

Ugnen är förberedd med skorsten för utomhusbruk men vi har anslutit den till en murad skorsten som vi har i vårt orangeri, på det viset behåller vi den sköna värmen från ugnen och kan fortsätta att ha en brasa under kvällen när maten är färdiglagad.