Blogg

Anna Alvarsdotter på stationNORD om kaminleverans

För en tid sedan kom det in en kund i vår butik i Norra Vram. Hon hade precis köpt en hus i Bjuv som ligger ca 3 km från oss.

På 50-talet byggdes det en husgrupp i Bjuv av den världsberömda danska arkitekten Jörn Utzon.

Jag vet inte riktigt hur det kom sig att det blev just här i Bjuv som dessa fantastiska hus byggdes men så blev det och husen  stod klara 1958. De är byggda i vinkel med en trevlig innergård som omges av en mur. Pulpettaken faller mot gårdssidan där också de flesta fönster finns. Invändigt har den ena huskroppen full takhöjd vilket innebär nästan 4 m. En rejäl murad skorsten finns så klart. Många av de som köpte husen som nya har bott kvar enda till nu och många av dem som köper husen nu vill gärna sätta in en kamin i befintlig skorsten.

Då kommer vi och förbereder skorstenen med en rostfri slang som sedan kopplas ihop med kamin och anslutningsrör. Det brukar ta en dag att få allt på plats, när sedan installationen är besiktigad kommer vi ut och tänder upp och går igenom eldningsteknik med kunden.

När Agneta kom in i butiken visste hon inte riktigt hur man går tillväga när man vill få en kamin installerad i sitt hus.

Vi hjälpte henne att fylla i bygganmälan och skicka in till kommunen. Det tog bara några dagar att få den registrerad så att jobbet kunde utföras. När installationen var klar ringde Agneta besiktningsmannen som kunde komma och besiktiga anläggningen redan nästa dag. Han mailade sedan över protokollet till Agneta och hon bifogade denna handling till slutintyget som skickades till kommunen. Nu vet kommunen om att där finns en kamin som ska sotas enligt lag vart 4 år. Agneta kan sköta sotningen själv om hon vill men då måste hon gå en kurs som kommunen annordnar.

Lotus MondoIMG_6958

Anna Alvarsdotter på stationNORD om vedugn

Vi har i sommar bekantat oss riktigt rejält med en vedeldad bakugn.
Ja faktiskt en sån som användes mycket förr i tiden och som vi ofta ser på utlandsresor till Frankrike, Italien och Grekland.
En relativt stor ugn med sten i botten där veden läggs rakt in i ugnen och tänds på. Vänta en stund fös sedan elden mot sidan av ugnen och sen baka, grilla, gratinera eller röka. Användningsområdena är oändliga och smaken blir underbar.
Ugnen har en inbyggd termometer vilket är bra för olika tillagningssätt kräver olika temperatur.

Tex när vi gör pizza så är ca 325 grader perfekt. Gör gärna en rejäl sats med deg och portionera upp den och ha i kylskåpet. Vi har provat olika typer av mjöl och kommit fram till att durumvete, helst ekologiskt, blir allra godast. Kavla ut degen så tunt som möjligt placera den på en pizzaspade som man får med ugnen och sen massor med hemlagad tomatsås och ost av olika slag. Vill man så kan man ha någon slag kött men egentligen är det inte alls nödvändigt. Däremot lite nyskördad chili på toppen av pizzan precis när den kommer ut ur ugnen är supergott.

Vi grillar mycket i denna ugn, dels går det snabbt och smaken blir något helt annat än i vanlig grill.
Samma tillvägagångsätt som vid bak, tänd upp en vanlig brasa med ved mitt inne i ugnen, när temperaturen är uppe i 200 grader fungerar det bra att grilla. Då föser vi elden åt sidan och ställer in ett grillgaller i gjutjärn inne i ugnen. Vänta 10 min till gallret är ordentligt upphettat och lägg sedan på det du vill grilla. Eftersom hela ugnen är varm behöver du egentligen inte vända på köttet, det blir genomgrillat och får fin färg runt om. Hela proceduren tar inte lång tid och köttet behåller sin saftighet. Under tiden kan brasan vid sidan om hållas igång både för mys och för att hålla temperaturen uppe på ugnen. Ibland stänger vi luckan helt de sista minuterna då får vi den där härliga röksmaken som är så gott på tex revbensspjäll.

Ugnen är förberedd med skorsten för utomhusbruk men vi har anslutit den till en murad skorsten som vi har i vårt orangeri, på det viset behåller vi den sköna värmen från ugnen och kan fortsätta att ha en brasa under kvällen när maten är färdiglagad.

blogg

Anna Alvarsdotter på stationNORD om hösten

Nu känns det nästan som att sommaren går mot sitt slut. En viss känsla av vemod infinner sig kanske när kvällarna blir kortare och svalare men också en befrielse att nu faktiskt få krypa upp i soffhörnet med den där boken som aldrig blev läst under semestern.

Trädgården kräver inte ens uppmärksamhet lika mycket längre, vi behöver inte pricka in de där luckorna mellan regnskurarna då vi snabbt drar igång gräsklipparen och försöker hinna före nästa skur.

Nej nu stundar kanske den allra bästa tiden på året när vi kan börja hygga oss inomhus och tända en brasa.

Nu gäller det att allt är på sin plats. Kaminen ska vara i ordning, skorsten ska vara godkänd och veden torr. Då kan vi tända och ha det gott.